Türkiye’de enerji dönüşümü… Rüzgar ve güneş yerli kömürü geride bıraktı!




Türkiye’de Enerji Dönüşümü: Rüzgar ve Güneş Yerli Kömürü Geride Bıraktı

Türkiye’de Enerji Dönüşümü: Rüzgar ve Güneş Yerli Kömürü Geride Bıraktı

Küresel enerji düşünce kuruluşu Ember’ın yayınladığı ‘Türkiye Elektrik Görünümü’ raporu, Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinin yerli kömürden daha fazla elektrik ürettiğini ortaya koyuyor. 2024 yılında rüzgar ve güneş enerjisi 62 TWh enerji üreterek yerli kömürün önüne geçti. Ember Türkiye ve Kafkaslar Bölge Lideri Ufuk Alparslan’a göre bu durum, rüzgar ve güneş enerjisinin ülkenin enerji güvenliğinin önemli bir parçası haline geldiğini gösteriyor.

Ember’in raporuna göre, rüzgar ve güneş enerjisinin payı yüzde 18’e ulaşarak ilk kez yerli kömürün tarihi zirvesini geçti. Güneş enerjisinden elektrik üretiminde yüzde 39’luk artış gözlemlenirken kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 35,6’ya düştü.

Hidroelektrikten Üretilen Elektrik Arttı

Hidroelektrik, 2024 yılında toplam elektrik üretiminin yüzde 22’sini karşıladı. Ancak hidroelektrik üretimindeki dalgalanmalar nedeniyle rüzgar ve güneş enerjisi gibi tamamlayıcı kaynakların desteklenmesi gerekiyor. Hidroelektrik santralleri 2024 yılında 2023’e kıyasla yüzde 17 daha fazla elektrik üretti.

Raporda, Türkiye’nin yeni 2035 hedeflerine ulaşabilmesi için rüzgar ve güneş enerjisinin hızla artması gerektiği vurgulanıyor. Enerji dönüşümü için rüzgar ve güneş kurulumlarının artırılması önem taşıyor.


Related Posts

Borsa günün ilk yarısında yükseldi -20 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,28 değer kazanarak 9.218,83 puana çıktı.

İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve …

Altın yatırımcısını tedirgin eden durum! Düşüşle kapandı düşüşle başladı (19 Haziran 2025)

Altının ons fiyatı, yeni günde yüzde 0,4 düşüşle 3 bin 357 dolardan işlem görüyor. ABD’nin Orta Doğu’daki gerilime dahil olup olmayacağına yönelik belirsizlikler varlık fiyatları üzerinde etkili olurken ABD’nin ticaret tarifelerinin enflasyonu …

Zam üstüne zam gelen akaryakıtta bir de ÖTV artışı olacak: Yurttaş yandı

İran-İsrail savaşı nedeniyle akaryakıta zam üstüne zam gelirken, bir de temmuzda ÖTV artışı olacak. Eğer Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmazsa akaryakıta yeni zamlar yolda. Akaryakıttaki artış da iğneden ipliğe her şeye zam anlamına geliyor. Zamlar, hem yurttaşın cebini hem de enflasyonu olumsuz etkileyecek.

Yap-işlet-devret modelinin faturası büyüyor: 187 milyar TL’yi aştı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen otoyol projeleri için ödenen garanti bedellerine tepki göstererek, “Her yıl katlanarak büyüyen bu kara delik, halka verilmesi gereken tüm kaynakları yutuyor” dedi.

Gümüş fiyatları 13 yıl sonra ilk kez bu seviyede

Çarşamba günü gümüşün ons fiyatı 37,20 doların üzerine çıkarak 2012’den bu yana görülmemiş bir seviyeye ulaştı. Bu yükselişte güçlü endüstriyel talep, süregelen arz açıkları ve jeopolitik belirsizliklerin tetiklediği güvenli liman alımları etkili …