TÜİK açıkladı: Türkiye’nin en yoksul şehirleri belli oldu

TÜİK Verileriyle Türkiye’nin Yoksulluk Analizi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni yayınladı. Verilere göre, belirli bir gelir sınırının altında yaşayan bireyler yoksul olarak kabul edildi.

Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin %50’si baz alınarak hesaplanan yoksulluk oranı, 2024 yılında bir önceki yıla göre 0,1 puan artarak %13,6 seviyesine yükseldi.

Yoksulluk Oranı ve Hanehalkı Tipi

Hanehalkı tipine göre yapılan analizde, tek kişilik hanehalklarında yoksulluk oranı bir önceki yıla göre 0,8 puan azalarak %6,5’e gerilerken, birden fazla kişiden oluşan hanelerde ise %10,8’e yükseldi. Aynı şekilde, çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanelerin yoksulluk oranı %17,9’a, tek çekirdek ailelerin yoksulluk oranı ise %13,4’e çıktı.

Eğitim seviyesine göre yoksulluk oranına bakıldığında, bir okul bitirmeyenlerin %24,7’si, lise altı mezunların %13,6’sı, lise ve dengi okullardan mezun olanların %7,4’ü yoksulluk riski altında bulunurken, yükseköğretim mezunlarının yoksulluk oranı %2,7 olarak kaydedildi.

İllere Göre Yoksulluk Oranı

İBBS 2. Düzey bölgeleri incelendiğinde, gelire dayalı göreli yoksulluk oranının en yüksek olduğu bölgeler; TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) olarak belirlendi. En düşük göreli yoksulluk oranına sahip bölgeler ise TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) olarak saptandı.

Yoksulluk ve Sosyal Dışlanma

Yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaki bireyler, göreli yoksulluk, maddi ve sosyal yoksunluk göstergelerine dayanarak belirlenir. Son verilere göre, nüfusun %29,3’ü yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında bulunmaktadır.

Özellikle 0-17 yaş grubundakilerde bu oran %38,9, 18-64 yaş grubunda %26,3, 65 yaş ve üstünde ise %23,3 olarak hesaplanmıştır. Nüfusun %4,3’ü ise dört yıllık süreçte yoksulluktan çıkamamıştır.

Borçluluk Durumu ve Konut Problemleri

Nüfusun %56,8’i borçlu iken, konut masraflarının dışında borç ödemesi yapanların oranı bir önceki yıla göre %1,2 azalarak %56,8’e gerilemiştir. Ayrıca, nüfusun %31,3’ü konut problemleriyle karşı karşıyadır.

Fertlerin %57,5’i evden uzak bir tatil masrafını karşılayamazken, %39,3’ü düzenli olarak et, tavuk veya balık yemek masraflarını, %26,8’i beklenmedik harcamaları karşılayamamaktadır. Kendi konutlarında yaşayanların oranı %56,1’dir.

Related Posts

Altın fiyatları zirvede: Gözler ABD enflasyon verisinde! Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 14 Temmuz 2025 Pazartesi altın fiyatları…

14 Temmuz 2025 Pazartesi altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 14 Temmuz 2025 Pazartesi altın fiyatları…

Altın 2025’te rekor kırdı! İkinci yarıda yükseliş sürecek mi

Altının ons fiyatı, 2025’in ilk yarısında küresel belirsizlikler ve güvenli liman arayışıyla yüzde 25,9 artarak 3 bin 303 dolara ulaştı. Ancak uzmanlar, yılın ikinci yarısında tarife belirsizliklerinin ve jeopolitik gerilimlerin azalması …

Mevduat faizleri yüzde 50’yi aştı! 250 bin TL’nin getirisi değişti

Bankalar arasında mevduat faiz yarışı kızıştı. 32 günlük vade ile 250 bin TL’nin getirisi değişti.

Bütçe açığına karşı 37 taşınmaz özelleştirilecek

Bütçe açığına karşı 37 taşınmaz özelleştirilecek

Nvidia hissesi rekor kırıp dünya tarihine geçti

Nvidia hissesi güne sert yükselişle başladıktan sonra rekor kırdı. Aynı zamanda 4 trilyon dolar piyasa değerine ulaşan ilk şirket oldu.

Türkler parasını nasıl saklıyor? Hollandalı dev banka tek tek analiz etti

ING Türkiye’nin 2025 1. çeyrek Tasarruf Eğilimleri Araştırması’na göre, her iki kişiden biri tasarruf yapıyor. Yastık altı birikim yine ilk sırada; gençlerde düşüş, uzun vadede getiri beklentisi yükselişte