Tarım projelerine 679 milyon lira ödenek ayrıldı

Tarım Arazi Kullanımının Etkinleştirilmesi İçin Yeni Dönem Başlıyor

Cumhurbaşkanı Kararı, tarım arazilerinin daha etkin bir şekilde kullanımını desteklemek amacıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan kararla birlikte tarım arazilerinde verimliliğin artırılması hedefleniyor.

Bu kararla birlikte işlenmeyen, nadasa ayrılan ve işlemeli tarıma uygun olmayan alanlar öncelikli olarak belirlenerek, uygun tarımsal üretim yöntemleriyle bitkisel üretimin desteklenmesi için yatırım projelerine destek verilecek. Bu kapsamda, tarımsal üretimi artırmaya yönelik projelere azami yüzde 75’e varan ayni destek sağlanacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde tarım arazilerinin verimliliğini artırmak amacıyla çeşitli yatırım projeleri uygulanacak. Bu projeler kapsamında özellikle işlenmeyen veya nadasa ayrılan arazilerin münavebe planı ve ekim yöntemleriyle stratejik ürünlerin yetiştirilmesi hedeflenirken, iklim koşulları da dikkate alınacak. Projelerin çerçevesinde hububat, baklagiller, yağlı tohumlu bitkiler ve sebzelerin üretimi teşvik edilecek.

Ayrıca, işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde katma değeri yüksek bitki türlerinin yetiştirilmesine yönelik projeler desteklenecek. Doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin geliştirilmesi ve birim alandan elde edilen verimin artırılması için teknik uygulamalar hayata geçirilecek.

2025 yılı için toplam 679 milyon lira ödenek ayrıldı. Bu ödeneğin bir kısmı Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen bölgelere, bir kısmı ise diğer illere tahsis edildi. Proje kapsamında toplam 488 proje değerlendirildi ve 364 proje destek almaya hak kazandı. Yaklaşık 100 bin çiftçinin bu projelerden faydalanması bekleniyor.

Belirtilen TAKE projeleriyle ülke genelinde 1,33 milyon dekar arazide bitkisel üretim yapılması planlanıyor. Tarım arazilerinin daha verimli bir şekilde kullanılması için bu tür destek projelerinin devam edeceği belirtildi.

Related Posts

Karma yem çevreye kazandırıyor

Karma yem üretiminde büyüme adımlarını hızlandıran Ofis Yem, Adana yatırımını faaliyete geçirdi. Saatte 80 ton üretim kapasitesine sahip olan yeni tesis, Türkiye ve Ortadoğu’nun en yüksek kapasiteli ve en modern üretim altyapısına sahip yem fabrikalarından biri olarak üretime başladı.

Taş duvar ahırda başlamıştı! Devlet desteğiyle modern tesis kurdu!

Erzurum’da yıllardır besicilik yapan 48 yaşındaki Osman Tanhaş, taş duvar ahırda yaptığı hayvancılığı, devletin hibe desteğiyle Avrupa standartlarında modern tesise taşıdı.

Bakanlık ifşa etti… İstanbul’da bu restorana dikkat: Lahmacunda ‘kalp’ tespit edildi!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘taklit ve tağşiş’ listesi güncellendi. İstanbul’da bir restoranda satılan lahmacunun içinde ‘kalp’ tespit edildi.

Şimşek’ten 41 milyar dolarlık borç planı: Türkiye’nin geleceği proje finansmanına emanet

Bakan Şimşek, 6 uluslararası finans kuruluşuyla yapılan anlaşmalarla Türkiye’ye 41 milyar dolarlık uzun vadeli proje finansmanı sağlanacağını açıkladı. Kaynaklar, altyapı ve dönüşüm projelerinde kullanılacak.

Otomotiv pazarı 2025’e durgun başladı: Satışlar düştü, tahsilatlar zorlaştı

OSS Derneği’nin ilk çeyrek anketine göre, otomotiv satış sonrası pazarı yılın başında daralma yaşadı. Satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,57 gerilerken, sektör temsilcileri ikinci çeyrekten de toparlanma beklemiyor. Alım gücündeki düşüş ve tahsilat problemleri, yeni yatırımları frenliyor.

Bakan Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum hasar tespit çalışmalarındaki son durumu paylaştı.