Milliyet yazarı Belma Akçura: Dayanışma kültürü neden sınıfsal ayrımcılığa dönüşüyor?

Belma Akçura: Felaketlere Tepki Vermek ve Sınıfsal Ayrımcılık

Belma Akçura, yaşanan felaketler sonrasında toplumun farklı kesimlerinin mağduriyetine yönelik tepkileri analiz etti. Yüksek gelir seviyesine sahip mağdurlara gösterilen empati eksikliğini sınıfsal ayrımcılık olarak tanımladı.

Akçura, Kartalkaya’daki otel yangınıyla toplumun felaketlere tepki verme şeklini irdeledi. Her felakette tekrarlanan “ihmaller zinciri”nin normalleştiğine ve sorumluluğun artık gündemde olmadığına dikkat çekti.

Hayatını kaybedenlerle tatil yapan veya mağdurlara küçümseyici yaklaşan kişileri örnek gösteren Akçura, bu durumun empati eksikliğiyle sınıfsal önyargıları gösterdiğini belirtti. ABD’deki orman yangınlarında da benzer bir tabloyla karşılaştığını aktardı.

Akçura, toplumların felaketlere tepkilerinin “mağduriyet hiyerarşisi” oluşturduğunu vurgulayarak, yüksek standartlara sahip kişilerin mağduriyetinin sıkça görmezden gelindiğini ifade etti.

Akçura’nın köşe yazısında yer verdiği şu ifadeler dikkat çekici:

“Türkiye’deki ve ABD’deki felaketler, aynı insani kırılganlığı gözler önüne seriyor: Maddi ve sınıfsal ayrımlarla duyarsızlaşma…

Yani toplumlar, fark etmeksizin mağdurlar arasında bir hiyerarşi oluşturma eğiliminde. Kayak tatili yapan ya da yüksek yaşam standardına sahip olanların acılarına karşı duyarsızlaşma… Sınıfsal anlayış, duygusal dünyamızı nasıl etkiliyor?”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

  • Şans ve ruh burcunuzu biliyor musunuz? | ‘Kısmet ve Niyet’in yazarı Hakan Kırkoğlu anlatıyor

Related Posts

750 bin yıllık efsaneyi çökerten keşif

Kuzey Kutbu’nun binlerce yıl boyunca 1 kilometre kalınlığında tek parça buzla örtülü olduğu iddiası, Norveç Arktik Üniversitesi’nin öncülüğündeki yeni bir çalışmayla geçerliliğini yitirdi. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırma, bölgedeki …

Özgür Çelik’ten pankart paylaşımı: ‘Onlar görünmesin derler, ODTÜ’lüler Devrim’de taşır resimlerini’

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) mezuniyet töreni düzenlendi. Öğrencilerin siyasi pankartları yine törene damgasını vurdu. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, törene ait İmamoğlu pankartını paylaştı.

PKK’nın silah bırakması bölgeyi nasıl etkiledi?

Terör örgütü PKK’nın 40 yıldır Türkiye’ye karşı yürüttüğü savaşı sonlandırarak silah bırakması, bölgede yankılanıyor. Eş zamanlı olarak Suriye’nin başkenti Şam’da, PKK’nın Suriye uzantısı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Suriye hükümeti arasında müzakereler yürütüldü. ABD’nin ise net bir şekilde Şam ve Ankara’dan yana tavır koyması, PKK’nın Suriye, Irak ve İran’daki uzantılarının geleceğine ilişkin sorgulamaları artırıyor.

PKK’nın ‘Silah bırakma tiyatrosu’ sonrası ABD’den flaş sözler: Devlet kurma borcumuz yok

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, “SDG, YPG ve PKK’dır. Onlara bağımsız devlet kurma borcumuz yok. PKK, bugün silah bırakmaya başladı. Bu, Türkiye açısından çok büyük bir gelişme” dedi. Barrack, New York’ta aralarında …

Muharrem İnce’den ‘LGS’ çarpıcı iddiası: Pis kokular geliyor

CHP’li Muharrem İnce, LGS sonuçlarına dair dikkat çeken bir iddiada bulundu… İnce, sınavda 719 öğrencinin birinci olduğunu belirterek“MEB’in derhal açıklama yapmasını bekliyoruz. Bu birinciler hangi illerden ve hangi okullardan?” açıklamasını yaptı.

Adalet Bakanı Tunç’tan, PKK’nın silah bırakma töreni sonrası ilk açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör örgütü PKK’lı bir grup teröristin silah bırakmasının ardından açıklamalarda bulundu.