İnternet trafiğinin yarısı botlardan oluşuyor

Yapay Zeka Araçları Siber Güvenlik Alanında Yeni Tehditler Yaratıyor

Yapay zeka araçlarının siber suçlarda oynadığı rol, son zamanlarda ön plana çıkmış durumda. OpenAI’ın ChatGPT’si ve Google’ın Gemini’si gibi gelişmiş sistemler, artık sadece bilgi üretmekle kalmayıp, siber suçlarda da etkili birer araç haline gelmiş durumda.

Thales sibergüvenlik şirketinin uygulama güvenliği genel müdürü Tim Chang, dünya genelinde işletmeler üzerinde yapay zeka odaklı bot oluşturmanın yarattığı ciddi etkilere dikkat çekiyor. Chang’e göre, otomatik trafik artık sadece bir istatistiksel veri değil, şirketler için doğrudan bir güvenlik tehdidi haline gelmiş durumda.

Botlar sadece spam kampanyaları yapmakla kalmayıp aynı zamanda DDoS (dağıtılmış hizmet reddi) saldırıları gerçekleştirerek siteleri çevrimdışı bırakacak güce ulaşmış durumda. Özellikle finans, sağlık ve e-ticaret sektörleri, bu tür tehditlere karşı en savunmasız sektörler arasında öne çıkıyor.

Imperva raporuna göre, 2023 yılında günlük ortalama 2 milyon yapay zeka destekli saldırının tespit edildiği belirtiliyor. Bu saldırıların %54’ünü TikTok’un sahibi ByteDance tarafından geliştirilen Bytespider arama aracı oluşturuyor. Bytespider, meşru bir araç gibi gösterilerek sahtecilik için etkili bir araç haline gelmiş durumda.

Araştırmacılar, yapay zekanın daha erişilebilir hale gelmesinin siber saldırganların eşiği düşürdüğünü ve kötü niyetli bot üretiminin yaygınlaştığını belirtiyor. Bu durum, daha karmaşık ve tespit edilmesi zor saldırıların ortaya çıkmasına yol açıyor.

Yapay zeka yalnızca bot oluşturmak için değil, aynı zamanda başarısız saldırıları analiz etmek ve siber güvenlik sistemlerini aşmak için teknik gelişme amacıyla da kullanılıyor. Bu da tehdit seviyesini ciddi anlamda artırıyor.

Siber güvenlik uzmanları, yapay zekanın otomatik tehditlerle birleşerek yeni ve karmaşık bir boyuta taşındığını ve şirketlerin bu yeni risklere karşı hızla önlem alması gerektiğini vurguluyor.

Related Posts

Google Haritalar, metrodan daha hızlı çıkmak için doğru vagonu öneriyor

Google Haritalar, şehir içi toplu taşıma kullanıcılarını sevindirecek bir özellikle güncellendi. Yeni özellikle birlikte uygulama, metro yolculuklarında istasyon çıkışına en yakın olan vagonu önermeye başladı. Böylece kullanıcılar, kalabalığı aşmakla zaman kaybetmeden metrodan en kısa sürede çıkabilecek.

Beyin hayal ile gerçek arasındaki farkı böyle anlıyormuş

İnsan beyni, hayal ile gerçeği ayırt etme konusunda şaşırtıcı derecede basit bir mekanizmaya sahip olabilir. Neuron dergisinde 5 Haziran’da yayımlanan bir çalışmaya göre, beynin belirli bir bölgesindeki aktivite düzeyleri, bir şeyin gerçek olup olmadığını düşünmemizi sağlıyor — bunu gerçekten görüp görmediğimizden bağımsız olarak.

Nvidia’nın üst yöneticisinden yapay zekaya yönelik çağrı

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang, yapay zekanın büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Bu kadar hızlı gelişen bir teknoloji karşısında hayatta kalmanın yolu, ona adapte olmak.” dedi.

Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e Türkiye’den hiçbir üniversite giremedi

Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e Türkiye’den hiçbir üniversite giremedi

iOS 19 güncellemesini alacak iPhone modelleri

Apple haziranda iOS 19’u tanıtmaya hazırlanıyor. Bazı iPhone modellerine gelmeyecek olan yeni güncelleme, için liste yayınlandı.

Bu küçük çip hem göz gibi görüyor hem beyin gibi düşünüyor

Avustralya’daki RMIT Üniversitesi’nden mühendisler, insan beyninin işleyişini taklit eden ve dış bilgisayara ihtiyaç duymadan hareket algılayabilen, görsel hafıza oluşturabilen bir cihaz geliştirdi. Bu nöromorfik cihaz, beyin gibi düşünüp göz gibi görebiliyor.