ANTALYA – Sözcü TV çalışanı Serap Belovacıklı ile Antalya Ekspres Gazetesi ve Kanal V çalışanı İdris Özyol hakkında ‘haberleşme gizliliğini ihlal’ suçundan 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Karar, İstinaf Mahkemesi tarafından onaylanarak kesinleşti. Serap Belovacıklı’ya verilen hapis cezasında hükmün açıklanması geri bırakıldı. Adli sicil kaydı olan İdris Özyol ise hakkında yakalama kararı çıkarıldığı için bugün Antalya Adliyesi İnfaz Savcılığı’na giderek teslim oldu. Özyol, 38 gün cezaevinde kalacak.
WHATSAPP YAZIŞMALARINI HABER YAPMIŞTI
2020 yılında Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Mevlüt Yeni’nin, o dönemde Antalya Büyükşehir Belediyesi Basın Müdürü olarak görev yapan Serap Belovacıklı hakkındaki hakaret içerikli WhatsApp yazışmalarını haber yaptığı gerekçesiyle ceza alan İdris Özyol, savcılığa teslim olmadan önce Antalya Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, gazetecilerin yanı sıra, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Antalya Basın Cemiyeti temsilcileri, Emek ve Demokrasi Güçleri Platformu temsilcileri, KESK Dönem Sözcüsü İlhan Karakurt, Eğitim Sen ve Eğitim İş temsilcileri, Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatı Tuncay Koç, eski Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, TİP MYK Üyesi Yunus Başaran, TİP Antalya İl Başkanı Enes Keskin, DEM Parti temsilcileri, EMEP temsilcileri, eski CHP milletvekili Tuncay Ercenk ve sivil toplum örgütlerinden üyeler katıldı.
ÖZYOL: ‘KADINA HAKARETİN CEZASI 3 BİN LİRA’
2019 yılında iki kişinin saldırısına uğrayarak ağır yaralanan gazeteci İdris Özyol, 2020 yılında açılan haberleşme gizliliğini ihlal davasının hapis kararı ile sonuçlanmasına ilişkin şunları söyledi: “Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin eski başkanı, bir platformda kadın bir gazeteciyle ilgili ‘şıllık’ ifadesini kullandı ve hakaret davasından 3 bin lira para cezası aldı. Türkiye’de bir kadına ‘şıllık’ demenin cezası 3 bin lira. Biz bunu haber yaptık diye 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Hakarete uğrayan Serap Belovacıklı da aynı cezayı aldı. Adaletin Türkiye’de ne olduğunu bundan daha çarpıcı hiçbir şey anlatamaz.”
‘HAKSIZLIKLARI YAZMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Akdeniz Şubesi Başkanı Erdem Güner, hapis kararına tepki göstererek, şu açıklamayı yaptı: “Bugün basın emekçilerine yönelik sayısız baskıcı uygulamanın bir örneği ile karşı karşıyayız. Bir gazeteciye, iletişim platformunda edilen hakareti haber yaptığı gerekçesiyle ÇGD üyesi meslektaşımız İdris Özyol, hapis cezası aldı. Türkiye’de her şey gazetecilerin susturulması, sindirilmesi için birer araç olarak kullanılabiliyor. Gazetecileri para cezalarıyla, hapis cezalarıyla, işsizlikle, şiddetle sindirmeye çalışanlar asla susmayacağımızı, haksızlığı yüksek sesle dile getirmeye devam edeceğimizi bilsinler.”
‘ÖZGÜR BASINI SAVUNMAYI SÜRDÜRECEĞİZ’
Antalya Basın Cemiyeti (ABC) Başkanı İbrahim Akkaya ise “Yazdıklarından ve söylediklerinden dolayı hapse giren ilk gazeteci İdris Özyol değil, biliyoruz ki son da olmayacak. Bir gazeteciye ‘şıllık’ diyenin değil, bunu ifşa edenin hapis cezası aldığı bir hukuk sistemi, Türkiye’de yargının nasıl bir noktaya geldiğinin bir göstergesi. Ama biz bu mücadeleden de hiçbir zaman yılmayacağız. Her zaman özgür basını savunmaya devam edeceğiz” dedi.
Ne olmuştu?
Davaya konu olan gelişmeler 2020 yılında yaşandı. Dönemin Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olan Mevlüt Yeni’nin, gazeteci Serap Belovacıklı hakkında hakaret içerikli sözlerinin yer aldığı bir WhatsApp grubu yazışması, gazeteci İdris Özyol tarafından yayınlandı. Bu yazışmalarda ortaya çıkan cinsiyetçi ifadeler kamuoyunda tepkilere neden oldu. Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin yönetim kurulu üyeleri Salim Uzun ve Rukiye Benek, görevlerinden istifa etti. Ardından bir grup kadın gazeteci, cemiyet başkanının bir kadın gazeteciye kadın kimliğini hedef alan sözler sarf etmesinin kabul edilemez olduğunu belirterek, cemiyet binasının önüne siyah çelenk bıraktı.
Bu gelişmelerin ardından gazeteci Serap Belovacıklı, eski cemiyet başkanı Mevlüt Yeni’ye hakaret davası açtı. Mevlüt Yeni ise Serap Belovacıklı ve İdris Özyol’a WhatsApp yazışmalarını ifşa ettikleri gerekçesiyle dava açtı. Mevlüt Yeni, hakkında açılan hakaret davasından 3 bin lira idari para cezası aldı. Belovacıklı ve Özyol ise ‘haberleşme gizliliğini ihlal’ gerekçesiyle 1 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Karar, İstinaf Mahkemesi’nce onaylanarak kesinleşti.