Gayrimenkul satışında ilk çeyrek verileri belli oldu

Türkiye genelinde satılan gayrimenkul sayısı ocak-mart döneminde 694 bin 628 olarak gerçekleşti.

Bu tüm zamanların ilk çeyrek rekoru olurken, gayrimenkulde hareketliliğin sürüp sürmeyeceği merak konusu.
Sektör temsilcileri, yaz aylarıyla birlikte faizlerdeki gerilemenin devam etmesi halinde satışlardaki ivmenin süreceğini ve yeni rekorlar görülebileceğini belirtiyor.

Ekonomik krizin sürdüğü koşullarda, yoksullaşan halkla zenginleşenler arasındaki makas bir süredir açılıyor. Zenginleşenler ise yatırım alanlarına yöneliyor. Konut, arsa, tarla, iş yeri ve ticari taşınmaz gibi tüm gayrimenkul satışlarındaki yükseliş de dikkat çekti.

Ocakta gayrimenkul satışları 2024’ün aynı dönemine göre yüzde 20,2 arttı. 2025 Ocak’ta gayrimenkul satışı 238 bin 938’e ulaştı. Şubat satışları ise yüzde 7 yükselişle 232 bin 756 olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen ay ise yıllık bazda yüzde 0,8 azalarak 222 bin 934’e geriledi.

AA‘nın derlediği verilere göre, ilk çeyrek birlikte ele alındığında ise tüm gayrimenkul satışlarının yüzde 8,3 artarak 694 bin 628 olduğu görüldü. Bu sayı tüm zamanların en yüksek ocak-mart verisi olarak kayıtlara geçti. Bundan önceki en yüksek ilk çeyrek verisi 683 bin 399 ile 2023 yılında görülmüştü.

Ocak-mart döneminde tapu dairelerinde toplam 4,8 milyona yakın işlem gerçekleştirildi. Bunun yaklaşık 695 binini satış, 344 binini ipotek, 106 binini intikal, 36 binini düzeltme, 17 binini kamulaştırma, 15 bine yakınını ayırma, 7,3 binini birleştirme, 6,4 binini bağış işlemleri oluşturdu. Diğer işlemler ise 3,5 milyonu aştı.

Bu dönemde tapuda gerçekleştirilen işlemlerden elde edilen harç geliri, yüzde 72,5 artarak 28 milyar 832 milyon liraya yükseldi.

EKİZ: BAŞI KONUT SATIŞLARI ÇEKİYOR

Faiz oranlarının düşmeye başlamasının, konut fiyatlarındaki artış beklentisinin ve kiraların yüksek olmasının vatandaşları konut alımına yönlendirdiğini dile getiren Ekiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aynı zamanda mevduat getirilerindeki gerileme ve dövizdeki hızlı artışın durmasıyla birlikte altından yeterince kar ettiğini düşünen yatırımcılar da konutta alım fırsatı görüyor. Bir süredir de enflasyonun altında artan yani reel olarak düşen konut fiyatları bekleyen talebin daha hızlı harekete geçmesini sağladı. Türkiye’de konut talebi hala çok güçlü. Her zaman bahsettiğimiz gibi genç nüfusumuz yüksek. Evlenenler, boşananlar, üniversiteyi bitirip eve çıkanlar ve yeni işe başlayanların oluşturduğu yıllık yeni konut talebi 800 bin civarında. Bu güçlü talebi gören üreticiler de son dönemde harekete geçmiş durumda. Biz de projelerimizi hızlandırdık.”

Ekiz, yaz aylarıyla birlikte faizlerdeki gerilemenin devam etmesi halinde satışlardaki ivmenin süreceğini ve yeni rekorlar görebileceklerini, burada faiz politikalarının belirleyici olacağını kaydetti.

“ÖTELENMİŞ TALEBİN HAREKETE GEÇTİĞİ BİR İLK ÇEYREK OLDU”

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan da sektörün ilk çeyrekteki bu canlılığı beklediğini belirterek, ötelenmiş talebin harekete geçtiğini söyledi.

Farklı finansal enstrümanlardaki birikimlerin gayrimenkule kaydığını dile getiren Özcan, özellikle dövizdeki düşük getirinin yatırımcıyı gayrimenkule yönlendirdiğini bildirdi.

Özcan, şu anda genelde yatırımcı hüviyetindeki vatandaşların alımının konuşulduğunu ifade ederek, “Faizlerin düşmesiyle birlikte özellikle orta gelir grubunun oturum amaçlı alımları başlarsa geçen yılın üzerine çıkarız” diye konuştu.

2019-2025 yılları ocak-mart dönemleri dikkate alındığında ülke genelinde satılan gayrimenkul adetleri şu şekilde:

Related Posts

Sıcak iklim bölgelerinde merkezi ısıtma zorunluluğu kaldırıldı: Hangi iller etkilendi?

Türkiye’nin en sıcak illerinden bazılarını ilgilendiren önemli bir değişiklik yürürlüğe girdi. Adana, Antalya, Mersin, Muğla ve Hatay gibi çok sıcak iklim bölgelerinde, yeni yapılan binalarda artık merkezi ısıtma sistemi kurma zorunluluğu olmayacak.

Resmi Gazete’de yayımlandı: İthal ürünlerde süre 5 yıl uzatıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni tebliğlerle, bazı ithal ürünlerde uygulanan dampinge (Bir malın normal değerinden daha düşük bir fiyatla ihraç edilmesine) karşı önlemlerin süresi 5 yıl daha uzatıldı. Resmi Gazete’de 23 Haziran 2025 …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi -20 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,28 değer kazanarak 9.218,83 puana çıktı.

İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve …

Altın yatırımcısını tedirgin eden durum! Düşüşle kapandı düşüşle başladı (19 Haziran 2025)

Altının ons fiyatı, yeni günde yüzde 0,4 düşüşle 3 bin 357 dolardan işlem görüyor. ABD’nin Orta Doğu’daki gerilime dahil olup olmayacağına yönelik belirsizlikler varlık fiyatları üzerinde etkili olurken ABD’nin ticaret tarifelerinin enflasyonu …

Zam üstüne zam gelen akaryakıtta bir de ÖTV artışı olacak: Yurttaş yandı

İran-İsrail savaşı nedeniyle akaryakıta zam üstüne zam gelirken, bir de temmuzda ÖTV artışı olacak. Eğer Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmazsa akaryakıta yeni zamlar yolda. Akaryakıttaki artış da iğneden ipliğe her şeye zam anlamına geliyor. Zamlar, hem yurttaşın cebini hem de enflasyonu olumsuz etkileyecek.