Evini kiraya veren herkesi ilgilendiriyor: Maliye sahaya indi: yoklamalar başladı

Gelir Vergisi Beyannameleri Önemli Bir Sürece Giriyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, her yıl mart ayında başlayan gelir vergisi beyannameleri süreci, 2024 yılı için hız kazanıyor. Ticari, zirai ve serbest meslek kazançları ile kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer gelirler için beyanname verme süreci, 2 Nisan Çarşamba’ya kadar devam edecek.

Bakan Şimşek Açıklamalarda Bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu yıl da kayıt dışılıkla mücadelede kararlı olduklarını belirtti. Şimşek, ileri analiz tekniklerini kullanarak potansiyel riskleri belirleyerek vergide adaleti sağlamaya çalışacaklarını ifade etti.

Özellikle “izaha davet” müessesesini yoğun şekilde kullandıklarını dile getiren Bakan Şimşek, vergi kayıplarını önlemek için mükellefleri titizlikle denetleyeceklerini kaydetti. Doğru beyanın önemine vurgu yaparak vergiye uyum konusunda hassasiyet beklediklerini belirtti.

Konutlarda Fiziki Denetim Artıyor

Geçtiğimiz yıl 1,8 milyon beyannamenin alındığı Gelir İdaresi Başkanlığı, bu yıl ise bu rakamın 2 milyonun üzerine çıkmasını bekliyor. Başkanlık, kira geliri elde eden mükellefleri tespit etmek amacıyla 1,5 milyon konutu analiz ederek 425 bin konutta fiziki denetim yaptı.

Aynı zamanda dijital vergi dairelerinden alınan “Kira Bildirim Formu” ile kiracılardan bilgi toplandı ve bu sayede eksik beyanda bulunan mükellefler tespit edildi. Bu yılın hedefi ise 4,4 milyon beyannamenin alınması.

İnceleme Süreci Başlıyor

Kira gelirini gerçek değerinden beyan etmeyen mükellefler bu yıl daha yakından incelenecek. 399,2 milyar lira matrah beyan edilirken 126,9 milyar lira vergi tahsil edildi. Başkanlık, gelir vergisi beyannamesi vermeyen mükelleflere karşı da sıkı önlemler alacak.

Toplamda 4,4 milyon beyanname hedefi belirlenirken, mükelleflere SMS ile hatırlatmalar yapılıyor. Gelir vergisi mükellefleri, süreci takip etmeleri konusunda bilgilendiriliyor.

Related Posts

Sıcak iklim bölgelerinde merkezi ısıtma zorunluluğu kaldırıldı: Hangi iller etkilendi?

Türkiye’nin en sıcak illerinden bazılarını ilgilendiren önemli bir değişiklik yürürlüğe girdi. Adana, Antalya, Mersin, Muğla ve Hatay gibi çok sıcak iklim bölgelerinde, yeni yapılan binalarda artık merkezi ısıtma sistemi kurma zorunluluğu olmayacak.

Resmi Gazete’de yayımlandı: İthal ürünlerde süre 5 yıl uzatıldı

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni tebliğlerle, bazı ithal ürünlerde uygulanan dampinge (Bir malın normal değerinden daha düşük bir fiyatla ihraç edilmesine) karşı önlemlerin süresi 5 yıl daha uzatıldı. Resmi Gazete’de 23 Haziran 2025 …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi -20 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,28 değer kazanarak 9.218,83 puana çıktı.

İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve …

Altın yatırımcısını tedirgin eden durum! Düşüşle kapandı düşüşle başladı (19 Haziran 2025)

Altının ons fiyatı, yeni günde yüzde 0,4 düşüşle 3 bin 357 dolardan işlem görüyor. ABD’nin Orta Doğu’daki gerilime dahil olup olmayacağına yönelik belirsizlikler varlık fiyatları üzerinde etkili olurken ABD’nin ticaret tarifelerinin enflasyonu …

Zam üstüne zam gelen akaryakıtta bir de ÖTV artışı olacak: Yurttaş yandı

İran-İsrail savaşı nedeniyle akaryakıta zam üstüne zam gelirken, bir de temmuzda ÖTV artışı olacak. Eğer Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmazsa akaryakıta yeni zamlar yolda. Akaryakıttaki artış da iğneden ipliğe her şeye zam anlamına geliyor. Zamlar, hem yurttaşın cebini hem de enflasyonu olumsuz etkileyecek.