Çocuğunuz ekran başında dakikalarca oturuyorsa…

Çocuklarda Kabızlık Sorunu ve Önlemleri

Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Nevzat Aykut Bayrak, çocuklarda kabızlık sorununun giderek yaygınlaştığını belirterek uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Bayrak, kabızlık vakalarının yüzde 95’inin fonksiyonel nedenlerden kaynaklandığını vurgulayarak, haftada iki kereden az dışkılama, ağrılı dışkılama, keçi pisliği veya zeytin tanesi şeklinde dışkılama ve geniş çaplı dışkılama, dışkı kaçırma gibi belirtilerin kabızlığın göstergelerinden olduğunu söyledi.

Çocuklarda kabızlığın büyük oranda fonksiyonel nedenlerden kaynaklandığını belirten Doç. Dr. Bayrak, “Fonksiyonel kabızlık, beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı ile doğrudan ilişkilidir. Vakaların yüzde 95’i çeşitli önlemler ve tedavi yöntemleriyle düzeliyor. Ancak yüzde 5 oranında organik nedenlere veya hastalıklara bağlı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Özellikle Hirschsprung hastalığı gibi cerrahi müdahale gerektiren vakalar da nadir de olsa görülebiliyor” şeklinde konuştu.

‘MUZ GİBİ MEYVELER İSE KABIZLIK YAPABİLİR’

Kabızlık sorununun önlenmesinde posalı beslenmenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Bayrak, çocukların diyetinde kabak, kereviz, ıspanak, semizotu ve bamya gibi liften zengin sebzelerin önemli olduğunu belirterek, bu sebzelerin çorba halinde değil, mümkün olduğunca diri ve bütün olarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca kayısı, erik, dut gibi lifli meyvelerin kabızlık sorununa iyi gelirken muz gibi meyvelerin ise kabızlık yapabileceğini söyledi.

Kabızlık yaşayan çocuklarda inek sütü tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini belirten Bayrak, “İnek sütü besleyici olsa da kabızlık yapma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle özellikle su tüketimi az olan çocuklarda inek sütüne dikkat edilmelidir. Eğer süt tüketimi kısıtlanacaksa yoğurt, ayran ve peynir gibi süt ürünlerine yönelmek daha sağlıklı olacaktır” dedi.

‘SU TÜKETİMİ ARTIRILMALI’

Doç. Dr. Bayrak, su tüketiminin kabızlık tedavisindeki önemine vurgu yaparak, “Yeterli su içmeyen çocuklarda dışkı sertleşir ve bağırsak hareketleri yavaşlar. Bu nedenle su tüketimini artırmak kabızlığın önlenmesinde büyük rol oynar” ifadelerini kullandı.

Özellikle okul öncesi dönemde çocukların tekrarlayan ağrılı tecrübeler nedeniyle bilinçli olarak dışkılarını tutabildiğine değinen Doç. Dr. Bayrak, “Bu davranış şekli özellikle kronikleşmeye yol açar, hâlbuki basit tıbbi ve davranış müdahaleleriyle bu durum çok ilerlemeden düzeltilebilir” dedi.

Kabızlığın üç ayı geçmesi halinde kronikleştiğine dikkat çeken Bayrak, “Kronik kabızlık tedavi edilmediğinde çocuklarda yaşam kalitesini düşürebilir. İlk bir ayda kendi çabalarımızla çözüm bulamazsak, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıyız” şeklinde konuştu.

Related Posts

10 bin adımı unutun: Sağlıklı bir yaşam için günde kaç adım yeterli?

Lancet Public Health dergisinde yayımlanan kapsamlı bir araştırma, günde 7 bin adım yürümenin beyin fonksiyonlarını artırabileceğini ve birçok hastalığa karşı koruma sağlayabileceğini ortaya koydu.

Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Uzmanı uyardı: Vücuttaki aşırı kasılmaların nedeni serebral palsi olabilir

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Üzüntü, korku, kayıp tetikleyebiliyor! Kalp krizi değil, ‘Kırık Kalp Sendromu’

Kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan bu durumun, çoğunlukla duygusal şoklara verilen biyolojik bir yanıt olarak geliştiğini dile getiren Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yoğun stres veya duygusal travmaların tetiklediği ve kalp krizine benzer belirtilerle ortaya çıkan ‘kırık kalp sendromu’ hakkında bilgi verdi.

Geçmeyen şişlikler masum değil: İlk belirtilere dikkat!

Boyun, koltuk altı veya kasıkta geçmeyen ağrısız şişlikler lenfoma belirtisi olabilir. Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Uğur Ural, lenfomanın belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında önemli bilgiler verdi.

Yazın favori tatlısı diş sağlığını tehdit ediyor mu? Dondurma tüketiminde bunlara dikkat!

Dondurmada bulunan şekerin, ağızdaki bakterilerle birleştiğinde asit ürettiğini ve bu asidin diş minesini aşındırabileceğini aktaran Çocuk Diş Hekimliği Dr. Öğr. Üyesi Elif Ayşe Tamtekin Erdoğan, havaların ısınmasıyla tüketimi artan dondurmanın ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi verdi.