Çinli DeepSeek yasaklanmaya devam ediyor

Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek yasaklanmaya devam ediyor. ABD Donanması, Tekesas Eyaleti ve İtalya’nın ardından Avustralya’da da hükümete ait cihazlarda, Çinli şirket DeepSeek’in yapay zeka uygulamasının kullanımına yasak getirildi.

Avustralya Yayın Kuruluşunun (ABC) haberine göre, Avustralya İçişleri Bakanı Tony Burke, Deepseek’in hükümete ait cihazlarda yasaklanmasına yönelik kararı imzaladı.

ULUSAL RİSK OLARAK GÖRÜLÜYOR

Burke, ülkesinin “ulusal risk” olarak tanımladığı şeyleri yasaklamaktan çekinmeyeceğini, bu yasağın, uygulamanın ait olduğu ülkeden dolayı değil, hükümete yönelik barındırdığı riskler nedeniyle getirildiğini söyledi.

Karara göre, DeepSeek’in hükümet cihazlarında kullanımına yasak getirilirken kamu çalışanları uygulamayı kişisel cihazlarında kullanabilecek.

Öte yandan kamu kurumlarının, “uygulamanın bütün cihazlardan silindiğine dair” raporu İçişleri Bakanlığına iletmeleri gerekiyor.

Haberde, hükümetin bu yasağı, ulusal güvenlik ve istihbarat ajanslarının DeepSeek hakkında “Avustralya hükümetine karşı çok büyük bir risk barındırdığına” yönelik tavsiyesine istinaden koyduğu ifade ediliyor.

ART ARDA GELEN YASAKLAMA KARARLARI

20 Ocak’ta piyasaya sürülen uygulama hakkında ABD Donanması, Texas eyaleti ve İtalya, Avustralya ile benzer kararlar almıştı.

Fransa, İrlanda ve Güney Kore‘nin de uygulamaya erişim engeli getirmeye hazırlandığı konuşuluyor.

ÇİNLİ YAPAY ZEKA UYGULAMASI DEEPSEEK

Çin’de High-Flyer Capital Management fonunun desteklediği DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i, 20 Ocak’ta piyasaya sürüldü.

Dünya çapında, kısa sürede yoğun şekilde kullanılmaya başlanan yapay zeka modeli, uygulama mağazalarında ABD merkezli ChatGPT’yi de geride bırakarak en fazla indirilen yapay zeka uygulaması oldu.

Related Posts

Nvidia’nın üst yöneticisinden yapay zekaya yönelik çağrı

Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın Kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Jensen Huang, yapay zekanın büyük bir hızla geliştiğini belirterek, “Bu kadar hızlı gelişen bir teknoloji karşısında hayatta kalmanın yolu, ona adapte olmak.” dedi.

Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e Türkiye’den hiçbir üniversite giremedi

Dünya üniversiteleri sıralamasında ilk 500’e Türkiye’den hiçbir üniversite giremedi

iOS 19 güncellemesini alacak iPhone modelleri

Apple haziranda iOS 19’u tanıtmaya hazırlanıyor. Bazı iPhone modellerine gelmeyecek olan yeni güncelleme, için liste yayınlandı.

İnternet trafiğinin yarısı botlardan oluşuyor

Siber güvenlik firması Imperva’nın 2025 Kötü Bot Raporu’na göre, 2024 yılı itibarıyla internet trafiğinin yüzde 51’i botlardan oluşuyor. Özellikle “kötü botlar” olarak adlandırılan zararlı yazılımlar, şimdiye dek kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmış durumda.

Bu küçük çip hem göz gibi görüyor hem beyin gibi düşünüyor

Avustralya’daki RMIT Üniversitesi’nden mühendisler, insan beyninin işleyişini taklit eden ve dış bilgisayara ihtiyaç duymadan hareket algılayabilen, görsel hafıza oluşturabilen bir cihaz geliştirdi. Bu nöromorfik cihaz, beyin gibi düşünüp göz gibi görebiliyor.

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.