Çinli DeepSeek yasaklanmaya devam ediyor

Çinli yapay zeka uygulaması DeepSeek yasaklanmaya devam ediyor. ABD Donanması, Tekesas Eyaleti ve İtalya’nın ardından Avustralya’da da hükümete ait cihazlarda, Çinli şirket DeepSeek’in yapay zeka uygulamasının kullanımına yasak getirildi.

Avustralya Yayın Kuruluşunun (ABC) haberine göre, Avustralya İçişleri Bakanı Tony Burke, Deepseek’in hükümete ait cihazlarda yasaklanmasına yönelik kararı imzaladı.

ULUSAL RİSK OLARAK GÖRÜLÜYOR

Burke, ülkesinin “ulusal risk” olarak tanımladığı şeyleri yasaklamaktan çekinmeyeceğini, bu yasağın, uygulamanın ait olduğu ülkeden dolayı değil, hükümete yönelik barındırdığı riskler nedeniyle getirildiğini söyledi.

Karara göre, DeepSeek’in hükümet cihazlarında kullanımına yasak getirilirken kamu çalışanları uygulamayı kişisel cihazlarında kullanabilecek.

Öte yandan kamu kurumlarının, “uygulamanın bütün cihazlardan silindiğine dair” raporu İçişleri Bakanlığına iletmeleri gerekiyor.

Haberde, hükümetin bu yasağı, ulusal güvenlik ve istihbarat ajanslarının DeepSeek hakkında “Avustralya hükümetine karşı çok büyük bir risk barındırdığına” yönelik tavsiyesine istinaden koyduğu ifade ediliyor.

ART ARDA GELEN YASAKLAMA KARARLARI

20 Ocak’ta piyasaya sürülen uygulama hakkında ABD Donanması, Texas eyaleti ve İtalya, Avustralya ile benzer kararlar almıştı.

Fransa, İrlanda ve Güney Kore‘nin de uygulamaya erişim engeli getirmeye hazırlandığı konuşuluyor.

ÇİNLİ YAPAY ZEKA UYGULAMASI DEEPSEEK

Çin’de High-Flyer Capital Management fonunun desteklediği DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i, 20 Ocak’ta piyasaya sürüldü.

Dünya çapında, kısa sürede yoğun şekilde kullanılmaya başlanan yapay zeka modeli, uygulama mağazalarında ABD merkezli ChatGPT’yi de geride bırakarak en fazla indirilen yapay zeka uygulaması oldu.

Related Posts

Fransa, X’in algoritmasını mercek altına aldı!

Fransa’da, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) ve yöneticileri hakkında, platformun algoritmasının yabancı müdahalelere olanak sağladığı şüphesiyle adli soruşturma başlatıldı. Paris Cumhuriyet Savcılığı, 9 Temmuz tarihinde resmi olarak …

Binlerce yıllık DNA’nın sırrı çözüldü: Tarımın başlangıcından günümüze süren tehdit!

Yeni yapılan bir antik DNA çalışması, insan-hayvan etkileşimlerinin tarih boyunca sağlık yapımızı nasıl dönüştürdüğünü gözler önüne seriyor. Araştırma, bulaşıcı hastalıkların 6 bin 500 yıl önce tarımla birlikte yayıldığını ve bu etkilerin hala günümüzde hissedildiğini ortaya koyuyor.

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Dev şirket duyurdu: İnternetin kuralları tamamen değişiyor!

İnternetin büyük bölümüne güç sağlayan altyapı şirketi Cloudflare, ‘internetin kurallarını tamamen değiştirdiğini’ duyurdu.

Yaz geldi, sakın aracınızı bu ağaçlara yaklaştırmayın: İkinci elde değeri çok düşüyor

Yaz aylarında serin bir gölge ararken, aracınızın gelecekteki değerini riske atmayın. Ağaç altına park etmeden önce, sadece gölgesine değil, türüne de dikkat edin.

Samanyolu’nun mükemmel sır küresi! Uzayın mükemmel küresi bilim insanlarını şaşırttı

Avustralyalı bilim insanlarının Samanyolu Galaksisi’nde keşfettiği, neredeyse kusursuz bir küre şeklindeki süpernova kalıntısı, gökbilim dünyasında heyecan ve şaşkınlık oluşturdu. Antik Yunanca’da “mükemmel” anlamına gelen “Teleios” adıyla anılan bu …