Ani değişen sıcaklıklar üreticiyi çaresiz bıraktı, hasar büyük: Buğdayda zarar

2025 yılı, tarımda “Afet Yılı” ilan edilmiş olsa da üreticiler için zorlu bir süreç olmaya devam ediyor. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yaşanan kuraklık ve zirai don etkilerini göstermeye devam ederken, şimdi tarım arazileri sağanak yağış ve doluyla mücadele etmek zorunda kaldı.

Adana’da son günlerde etkili olan yağışlar, Yüreğir, Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerini vurarak mısır, buğday, salatalık, narenciye ve birçok tarım ürününün zarar görmesine neden oldu. Ayrıca temizlenmemiş drenajlar nedeniyle birçok tarla su altında kaldı. Tarım uzmanları, Adana’da buğdayın en çok zarar gören ürün olduğunu vurguluyor.

Geçen yıl dönüm başına ortalama 500-600 kilogram verim alınan buğdayda bu yıl yaklaşık 330 bin ton rekolte hedefleniyordu. Doğal afetin bölgede ürün rekoltesi ve kalitesinde düşüşe neden olabileceği belirtiliyor. Çiftçiler, ekonomik kaygı içinde destek bekliyor ve yeni üretim sürecine hazırlanıyor.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, Adana’daki hasarın özellikle buğday üzerinde yoğunlaştığını belirtiyor.

BİÇERDÖVER HASADA GİREMEDİ

Hasat döneminin devam ettiğine dikkat çeken Tayakısı, “Hiçbir biçerdöver tarlaya giremedi. Hem hasat zamanı gecikecek hem de ürün kalitesi olumsuz etkilenecek” diyor. Tayakısı, bölgede yaşanan zararların mazot ve gübre desteğiyle telafi edilemeyeceğini belirtiyor ve çiftçilerin yaşadığı zorlukları aktarıyor.

‘POLİTİKALAR YETERSİZ’

Çukurova Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Burak Öztornacı, tarımın doğası gereği riskli olduğunu vurgulayarak, tarım politikalarının amacının bu riskleri en aza indirmek olduğunu belirtiyor. Son yıllarda Türkiye’de uygulanan tarım politikalarının üretici ve tüketiciyi yeterince korumadığını ifade eden Öztornacı, “Tarım sürecinin büyük şirketlerin kontrolüne girmesi, küçük üretici ve tüketiciler için daha hassas hale getiriyor. Çıkış yolu, üretici ve tüketiciyi koruyan politikaların benimsenmesidir” diyor.

Related Posts

Borsa günün ilk yarısında yükseldi -20 Haziran 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,28 değer kazanarak 9.218,83 puana çıktı.

İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve …

Altın yatırımcısını tedirgin eden durum! Düşüşle kapandı düşüşle başladı (19 Haziran 2025)

Altının ons fiyatı, yeni günde yüzde 0,4 düşüşle 3 bin 357 dolardan işlem görüyor. ABD’nin Orta Doğu’daki gerilime dahil olup olmayacağına yönelik belirsizlikler varlık fiyatları üzerinde etkili olurken ABD’nin ticaret tarifelerinin enflasyonu …

Zam üstüne zam gelen akaryakıtta bir de ÖTV artışı olacak: Yurttaş yandı

İran-İsrail savaşı nedeniyle akaryakıta zam üstüne zam gelirken, bir de temmuzda ÖTV artışı olacak. Eğer Cumhurbaşkanı yetkisini kullanmazsa akaryakıta yeni zamlar yolda. Akaryakıttaki artış da iğneden ipliğe her şeye zam anlamına geliyor. Zamlar, hem yurttaşın cebini hem de enflasyonu olumsuz etkileyecek.

Yap-işlet-devret modelinin faturası büyüyor: 187 milyar TL’yi aştı!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen otoyol projeleri için ödenen garanti bedellerine tepki göstererek, “Her yıl katlanarak büyüyen bu kara delik, halka verilmesi gereken tüm kaynakları yutuyor” dedi.

Gümüş fiyatları 13 yıl sonra ilk kez bu seviyede

Çarşamba günü gümüşün ons fiyatı 37,20 doların üzerine çıkarak 2012’den bu yana görülmemiş bir seviyeye ulaştı. Bu yükselişte güçlü endüstriyel talep, süregelen arz açıkları ve jeopolitik belirsizliklerin tetiklediği güvenli liman alımları etkili …