Genç işsizliği alarmda: 10 gençten 6’sı istihdama katılamıyor!

Genç İstihdamı Türkiye Raporu: Her 10 Gençten 6’sı İstihdama Dahil Olamıyor

DİSK/Genel-İş Araştırma Dairesi tarafından hazırlanan yeni rapora göre, Türkiye’de gençler arasında istihdam sorunu büyük bir sorun haline gelmeye devam ediyor. Raporda vurgulanan noktalardan biri, her 10 gençten 6’sının istihdama dahil olamıyor olması. Gençlerin işsizlik, güvencesiz çalışma koşulları, genç yoksulluğu, sendikalaşma gibi konular detaylı şekilde incelenmiş.

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası’nın hazırladığı rapora göre, meslek lisesi mezunlarının üniversite mezunlarından daha fazla istihdam edildiği belirtiliyor. Ayrıca, eğitimde ya da istihdamda olmayan gençlerin sayısının arttığı gözlemleniyor ve genç işçilerin yüzde 91’inin sendikasız olduğu raporlanıyor.

Onurlu ve Güvenceli Yaşam İçin Emekten Yana Politika Şart

Raporda yer alan ifadelere göre, Türkiye’de genç istihdamı, neoliberal politikaların ve sermaye yanlısı ekonomi anlayışının mağduru durumunda. Gençler, işsizlik, güvencesizlik ve kayıt dışı çalışma gibi sorunlarla karşı karşıya kalıyor. Devletin kamusal istihdamı küçültmesi, eğitim ve üretim arasındaki bağın zayıflaması ve iş piyasasının piyasa koşullarına bırakılması gençlerin geleceğini belirsizlik ve yoksulluk içinde bırakıyor.

Genç İstihdamı Verileri

Türkiye’de 15-24 yaş aralığındaki genç nüfusun yalnızca yüzde 39,5’i istihdama katılabilirken geri kalan yüzde 60,5 iş gücüne dahil olamıyor. Cinsiyet eşitsizliği de iş gücü piyasasında belirgin bir şekilde görülüyor; erkeklerin istihdam oranı yüzde 51,7 iken kadınlarda bu oran yüzde 26,4 seviyesinde.

Türkiye OECD Ortalamasının Altında

OECD verilerine göre, Türkiye’nin genç istihdam oranı düşük seviyelerde seyrediyor. Genç işsizliği oranı yüzde 37,3 iken üniversite mezunu gençlerin işsizlik oranı yüzde 24,9. Genç işçilerin yüzde 91’i sendikasız ve yoksulluktan en çok çocuklar ve gençler etkileniyor.

Sürdürülebilir Politikalar Talep Ediliyor

DİSK/Genel-İş, gençlerin çalışma hayatına katılımını artırmak ve sosyal haklarını güvence altına almak için sürdürülebilir politikaların önemli olduğunu vurguluyor. Üniversitelerde özerk eğitim sistemi, kamu yatırımları, sendikal hakların korunması ve cinsiyet eşitliğine dayalı politikalar öne çıkan talepler arasında yer alıyor.

Related Posts

İnşaat işçisinin üzerine vinç devrildi: Ailesine 640 milyon dolar ödenecek

ABD Teksas’ta 56 yaşındaki David Loree, 22 Eylül 2021 günü saat 13.59’da devrilen vincin taşıdığı bir klima santralinin 3 metreden üzerine düşmesi sonucu yaşamını yitirdi. İki çocuk babası olan adam, alt yüklenici Way Engineering’de Texas A&M …

SASA Polyester’dan sürpriz satış kararı

Erdemoğlu Holding, SASA Polyester’de sahip olduğu ve şirket sermayesinin %2.7’sine denk gelen 1.20 milyar adet payı uluslararası bir finans kuruluşuna sattığını açıkladı.

İBB Meclisinde İSKİ’ye ilişkin soru önergesi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinde, İSKİ’nin çalışmalarına ilişkin soru önergeleri verildi.

Borsa güne yatay başladı

Borsa güne yatay başladı

ABD’de borç limiti için harekete geçme çağrısı

ABD Hazine Bakanı Bessent, borç limiti tedbirlerinin ağustos ayında tükenebileceğini belirterek Kongre’ye çağrı yaptı.

Ülker Bisküvi’de (ULKER) Ali Ülker’in yerine geçecek isim belli oldu

Ülker Bisküvi Sanayi A.Ş. (ULKER) tarafından 9 Mayıs 2025 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde Üst Yönetim Değişikliği hakkında açıklama yapıldı.