Ukrayna Parlamentosu da onayladı: Mineral anlaşması devreye girdi

Ukrayna Parlamentosu, ABD ile Maden Anlaşmasını Onayladı

Perşembe günü Ukrayna Parlamentosu, Amerika Birleşik Devletleri ile imzalanan maden anlaşmasını onayladı. Bu adım, Kiev’in Washington’dan gelecek askeri yardımların önünü açmasını ve Rusya’ya karşı savaşta elini güçlendirmeyi umut ediyor.

Anlaşmaya dair bazı milletvekillerinin çekinceleri olmasına rağmen, 338 oyla kabul edildi ve ret oyu kullanılmadı.

Yeni Bir Modelin İmzası

Bazı vekiller, hükümetin anlaşma hakkında yeterli bilgi sunmadığını ve çeşitli tavizlerin ayrıntılarının belirsiz olduğunu savundu. Özellikle Ukrayna’nın yeniden inşası için öngörülen yatırım fonunun nasıl yönetileceği ve katkıların nasıl sağlanacağı sorular yarattı.

Ancak Başbakan Yardımcısı Yulia Svyrydenko, bu şüphelere yanıt vermek üzere perşembe sabahı bir basın toplantısı düzenledi. Svyrydenko şunları söyledi: “Ukrayna Parlamentosu, Ukrayna ile ABD arasında tarihi Ekonomik Ortaklık Anlaşması’nı onayladı. Bu belge yalnızca hukuki bir metin değil. Ana stratejik ortağımızla ilişkimizin yeni bir modeli için temel oluşturuyor.”

Hükümet, fonun birkaç hafta içinde faaliyete geçeceğini belirtti ve ayrıntıların iki ek belgeyle daha sonra kamuya açıklanacağı bildirildi.

Zaman Manidar

Oylamanın zamanlaması dikkat çekiciydi. Rusya’nın 2. Dünya Savaşı’nda Berlin’deki arlamentoyu ele geçirişinin 80. yılını askeri törenle kutlamasından bir gün önce geldi. Ukrayna’nın insansız hava araçlarıyla Rus topraklarını vurduğu bir dönemde gerçekleşen bu gelişme, Kiev’in pozisyonunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

Rusya’nın ilhak ettiği toprakların Ukrayna tarafından tanınması ve kalıcı tarafsızlık taleplerine Kiev kesin bir dille karşı çıkıyor. Ukrayna, bu şartların kabul edilmesinin teslimiyet anlamına geleceğini ve ülkenin savunmasız bırakılacağını savunuyor.

Related Posts

Özgür Çelik’ten pankart paylaşımı: ‘Onlar görünmesin derler, ODTÜ’lüler Devrim’de taşır resimlerini’

Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) mezuniyet töreni düzenlendi. Öğrencilerin siyasi pankartları yine törene damgasını vurdu. CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, törene ait İmamoğlu pankartını paylaştı.

PKK’nın silah bırakması bölgeyi nasıl etkiledi?

Terör örgütü PKK’nın 40 yıldır Türkiye’ye karşı yürüttüğü savaşı sonlandırarak silah bırakması, bölgede yankılanıyor. Eş zamanlı olarak Suriye’nin başkenti Şam’da, PKK’nın Suriye uzantısı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Suriye hükümeti arasında müzakereler yürütüldü. ABD’nin ise net bir şekilde Şam ve Ankara’dan yana tavır koyması, PKK’nın Suriye, Irak ve İran’daki uzantılarının geleceğine ilişkin sorgulamaları artırıyor.

PKK’nın ‘Silah bırakma tiyatrosu’ sonrası ABD’den flaş sözler: Devlet kurma borcumuz yok

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, “SDG, YPG ve PKK’dır. Onlara bağımsız devlet kurma borcumuz yok. PKK, bugün silah bırakmaya başladı. Bu, Türkiye açısından çok büyük bir gelişme” dedi. Barrack, New York’ta aralarında …

Muharrem İnce’den ‘LGS’ çarpıcı iddiası: Pis kokular geliyor

CHP’li Muharrem İnce, LGS sonuçlarına dair dikkat çeken bir iddiada bulundu… İnce, sınavda 719 öğrencinin birinci olduğunu belirterek“MEB’in derhal açıklama yapmasını bekliyoruz. Bu birinciler hangi illerden ve hangi okullardan?” açıklamasını yaptı.

Adalet Bakanı Tunç’tan, PKK’nın silah bırakma töreni sonrası ilk açıklama

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, terör örgütü PKK’lı bir grup teröristin silah bırakmasının ardından açıklamalarda bulundu.

‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım

‘Gazze’de soykırım yapılıyor’ diyen BM raportörüne ABD’den yaptırım