“`html
Gazze ve Ukrayna’daki çatışmalar sürerken, Suriye’nin kuzeyinde Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki silahlı muhalif grupların gerçekleştirdiği harekât dünya çapında büyük yankı uyandırdı.
Rejim karşıtı gruplar, dün öğle saatlerinde Halep’in dış bölgelerinde bulunan Hamdaniyye, Yeni Halep ve Zehra alanlarında rejim güçlerinin savunma hatlarını aşarak Halep merkezine girmeyi başardı. Bu gruplar, ayrıca İdlib’in güneydoğusundaki M4 ve M5 kara yollarının kesiştiği Serakib ilçesini kuzey ve güney kollarından çevreleyerek kontrol altına aldı.
Dün Halep kent merkezine giriş yapan silahlı gruplar, birçok mahalleyi ele geçirdi. Kentin merkezinde bulunan Sadallah El-Cabiri Meydanı’na ulaşan gruplar, hızlı bir şekilde Halep’in büyük bir kısmını kontrol altına aldı. Bu gruplar, valilik ve emniyet müdürlüğü binalarının yanı sıra kentin sembolü olan Halep Kalesi’ni de ele geçirdi.
Ebu Zuhur Askeri Havaalanı’nı kontrolüne alan silahlı gruplar, rejim askerlerinin terk ettiği mühimmat ve askeri araçlara el koydu. Kentte gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan eden gruplar, denetimlerini artırarak güvenlik önlemleri almaya başladı.
Irak Sınır Kuvvetleri Komutanı General Muhammed Abdulvahab es-Suaydi, Irak-Suriye sınırında güvenlik önlemlerinin artırıldığını açıkladı. Irak Savunma Bakanı Sabit Muhammed el-Abbasi ise Suriye’deki gelişmelerin ardından yaptığı açıklamada, Irak Silahlı Kuvvetleri’nin ülke sınırlarını korumaya her an hazır olduğunu vurguladı. Abbasi, “Kahraman ordumuz, sınır güvenliğini sağlamak için her daim görev başındadır. Teröristlerin ülkeye sızmasına izin vermeyeceğiz” dedi.
Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Halep’te yaşanan çatışmaların 14 bin kişinin yerinden edilmesine neden olduğunu belirtirken, ‘durumun giderek kötüleştiğini’ ifade etti. OCHA’nın açıklamasında, “Halep’te yaklaşık 14 bin kişi yerinden edildi, çoğunluğu akrabalarının yanına sığındı. Ülke içinde yerinden edilenlere yönelik bir toplu barınak da kuruldu.
Rakamlar henüz doğrulanmamış olsa da sivil kayıplar kaydedilmiştir. Altyapı hasarları ve güvenlik endişeleri, hizmetlerde aksamalara yol açmış ve bazı insani yardım kuruluşlarının faaliyetleri durdurulmuştur.” denildi.
Öte yandan, Suriye’nin Humus ilinin batı kırsalında birden fazla noktada kimliği belirsiz hava araçları tarafından saldırılar gerçekleştirildi. Yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, hava araçları Humus’un batı kırsalına yerel saatle 03.35 sularında saldırılar düzenledi. Saldırılar, Cubaniyye, Naem ve Huz bölgelerindeki köprüler, karargahlar ve araç konvoylarını hedef aldı. Beşşar Esed rejimine ait hava savunma sistemlerinin bu hava saldırılarına karşılık vermeye çalıştığı ifade ediliyor. İran destekli grupların, bu bölgeleri Suriye’den Lübnan’a askeri sevkiyat için kullandığı biliniyor. Saldırılarda birçok kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi; ancak İsrail ya da Esed rejiminden herhangi bir yanıt gelmedi.
Halep’te yaşananlar, dünyanın en çok konuşulan konularından biri haline geldi. Telegraph gazetesi, HTŞ’nin 2016’dan beri Esad rejiminin kontrolünde olan Halep’e girmesiyle ilgili,”Esad, Halep’i ele geçirmek için dört yıl harcadı, isyancılar saatler içinde geri alabilir.” şeklinde ifade etti. New York Times, HTŞ’nin silahlı gruplarının son yıllardaki en büyük ilerlemesini gösterdiğini vurgulayarak, Suriye’deki çatışmaların ‘dondurulmuş’ olmaktan çok uzak olduğunu belirtti. Axios ise, bu saldırının 2020’den beri gerçekleştirilen en büyük operasyon olduğuna dikkat çekti ve 13 yıllık Suriye iç savaşında önemli bir dönüm noktası yaşandığını öne sürdü.
Rusya medyasının aktardığına göre, Rus ordusu, Suriye’nin kuzeybatısındaki Halep’te ilerleyen HTŞ’ye karşı bir operasyon başlattı ve “püskürtme operasyonu” kapsamında hava saldırıları düzenlendi. Savunma Bakanlığı Suriye Uzlaşma Merkezi sözcüsü, “Rus hava kuvvetleri, silahlı grupların malzeme, insan gücü, kontrol noktaları ve mühimmat depolarına roketli saldırılar dâhil olmak üzere geniş kapsamlı eylemler gerçekleştiriyor.” şeklinde bilgi verdi. Ayrıca, AFP haber ajansı, Rusya’nın Halep’i ilk kez 2016’dan bu yana havadan vurduğunu belirtti.
Silahlı gruplar, son üç gündür devam eden çatışmalar sonucunda Halep kırsalında 86, İdlib’de 22 olmak üzere toplam 108 noktayı kontrol altına aldı. AFP’ye göre, çatışmalarda toplam can kaybı sayısı 227’ye ulaştı.
Çatışmalar, 27 Kasım sabahı itibarıyla Halep ilinin batı kırsalında başladı. 27-28 Kasım’da Halep’in batı kırsalından merkezine hızla ilerleyen rejim karşıtı gruplar, çatışmaların ikinci günü itibarıyla İdlib kırsalında da birçok bölgeyi ele geçirdi. Çatışmalar Halep merkezine yoğunlaşınca, rejim yanlısı birçok kişi Halep’ten Şam’a kaçmaya başladı. Öğle saatlerinde Halep kent merkezine giren rejim karşıtı gruplar, akşam saatlerinde merkezin orta kesimlerine ulaşmayı başardı.
Canlı Anlatım Özeti
“`