Yapay zekâdan Büyük Doğa Modeli

Seray Şahinler – Doğaya ve sanata dair çalışmalarıyla dünyanın önde gelen isimleri arasında yer alan Refik Anadol’un uluslararası çapta geliştirdiği, veriler eşliğinde doğayı anlama ve yorumlama projesi Büyük Doğa Modeli’nin Türkiye ayağı hayata geçti. İş Bankası’nın katkılarıyla ve MEXT iş birliğiyle gerçekleştirilen projenin tanıtımı önceki gün yapıldı. Anadol’un projesi yok olma tehlikesi her saniye artan doğayı tanımaya ve anlamaya katkı sunuyor. Doğanın mevcut durumuna yapay zekânın verileriyle dikkat çekiyor.

Proje için Türkiye genelinde 33 milli parkı kapsayan veri toplama ve işleme çalışmaları, İş Bankası’nın 100. kuruluş yılı olan 2024’ün temmuz-kasım ayları arasında tamamlandı. Sahalardan toplanan ses, görüntü ve tarama verileri ile açık kaynaklı akademik veriler, özel veri işleme teknikleriyle düzenlenerek yapay zekâ geliştirme süreçlerinde kullanıldı. Çevrimiçi kaynaklardan 33 bin sayfa akademik metin, 99 bin 965 adet fotoğraf, 1703 dakika video ve 610 dakika ses elde edildi. 

Toplantıda konuşan Anadol, Büyük Doğa Modeli kapsamında bugüne dek yarım milyardan fazla veriye ulaştıklarını belirtti. Anadol, “Şunu öğrendik ki dünyada çok az kurum gerçekten büyük veriyi kullanabiliyor. Bu yüzden yapay zekâ ağları bu alanda uzmanlaşmış. Niyeti bilimsel araştırma olan, doğayı değiştirmek ve yok etmek olmayan, doğayı anlamak için yaşayan bir ansiklopedi hayaliyle yola çıktık. Burada sadece veriye ulaşmak değil, bu verileri daha kapsamlı yapmak adına muazzam bir başlangıçla Türkiye modelini hayal ettik. Gördüğünüz hiçbir imge gerçek değil, gerçeğe çok yakın” dedi.

Anadol Guggenheim’da

Refik Anadol, şubat ayında TIME dergisi tarafından düzenlenen TIME100 Impact Awards’a layık görülen isimlerden biri olmuştu. TIME, Anadol’un devasa veri setlerini işleyerek oluşturduğu dinamik eserleriyle dijital sanatı geniş kitlelere ulaştırdığını vurgulamıştı. Anadol’un Guggenheim Bilbao’daki ilk sergisi ise 7 Mart-19 Ekim 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek.

Somut ve detaycı

İş Kuleleri’nde gerçekleşen lansmandaki özel deneyim alanında Yapay Zekâ Ansiklopedisi’ni deneyimleme fırsatı bulduk. Büyük Doğa Modeli’ne atfen “Türkiye’ye özgü bitki tür çeşitliliği günümüzde nasıl” sorusunu yönelttiğim yapay zekâ “Türkiye farklı coğrafi bölgeleri ve iklimleri sayesinde inanılmaz bir bitki türü çeşitliliğine sahip. Yaklaşık 10 bin bitki türü bulunuyor ve bunların üç bini Türkiye’ye özgü, yani endemik. Hangi bitki türleriyle ilgileniyorsun? Örneğin ağaçlar, çiçekler veya şifalı bitkiler gibi?” yanıtını verdi. Ansiklopediye ne kadar somut ve detaylı sorular sorarsanız yanıtı o kadar kapsayıcı oluyor. “Rüya” modülü ise Avustralya’daki bir ördek türünün modellemesini çıkararak renkli ve bilgilendirici bir model sundu. 

Sürekli değişen imgeler

Popüler dil modellerine benzer bir yapıda tasarlanan Yapay Zekâ Ansiklopedisi’nde kullanıcılar kısa metin komutları (prompt) aracılığıyla farklı türlerde içerikler oluşturabiliyor. “Research” (Araştırma) modülüyle akademik bilgiye erişilirken, “Create” (Yaratıcılık) modülü bitki ve hayvan türlerine dair görsel tasarımları mümkün kılıyor. “Dream” (Rüya) modülü ise yapay zekânın öğrenilmiş imgelerinden hareketle doğanın sürekli değişen görsel temsillerini üreterek, hayal gücünü zenginleştiren dijital sanat deneyimleri sunuyor.

Related Posts

Kabataş’ın gururu

Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi Deniz Güler yurtdışındaki 30 farklı üniversiteden burslu kabul alarak köklü lisenin tarihine adını rekorla yazdırdı. Berkeley, California, Toronto ve British Columbia gibi üniversitelerden kabul alan Güler, dünyanın en iyi 11’inci üniversitesi olan Pennsylvania Üniversitesi’nde biyofizik okumayı tercih etti.

AÖL SINAV TARİHLERİ 2025: AÖL sınavları ne zaman? MEB 2024 2025 Açık Lise 3. Dönem sınav takvimi!

MEB AÖL 3. Dönem sınavları ne zaman yapılacak, sorusu Temmuz ayının gelmesiyle beraber Açık Lise öğrencilerinin yoğunlaştığı konulardan oldu. Açık Öğretim Lisesi 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme işlemleri tamamlandı. Yapılan resmi açıklamaya göre 3. dönem açık lise sınavları temmuz ayında gerçekleşecek ve öğrenciler açık lise sınav giriş belgelerini söz konusu sınavdan önce MEB.gov.tr duyurusu ile alabilecekler. Söz konusu Açık Öğretim Lisesi sınavları öncesi AÖL sınav giriş belgesi sorgulama ekranı MEB duyurusu ile erişime açılacak. Öğrenciler dönem sınavlarına fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli bir kimlik belgesi ile girecekler. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. İşte, Açık Öğretim Lisesi 2024 2025 AÖL sınav takvimi hakkında bilgiler.

Bu yıl okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitecek 2025? | Okulların açılmasına kaç gün var, Eylül’ün kaçında açılacak? MEB 2025-2026 eğitim öğretim takvimi!

Okulların açılış tarihi 2025, milyonlarca veli ve öğrencinin şimdiden gündemine geldi. Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, 20 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline girdi. Eğitim öğretim yılının yorgunluğunu atacağı yaz tatili sonrası öğrenciler, eylül ayında yeniden ders başı yapacaklar. Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimine göre her sene olduğu gibi ilkokul 1. sınıflar ile anaokulları bir hafta erken ders başı yapacak. Buna göre yeni eğitim öğretim yılında öğretmenlerin mesleki çalışmaları, 1 Eylül Pazartesi başlayacak. Peki, okullar ne zaman açılacak, yaz tatili kaç gün? Okulların açılmasına ne kadar var? İşte, 2025 2025 MEB çalışma takvimi ile okulların açılacağı tarih bilgisi.

Öğretmenler Kadıköy’den iktidara çağrıda bulundu

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Kadıköy’den Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” adını verdikleri bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamada “Biz yaşamak istiyoruz. Biz mesleğimize devam etmek istiyoruz” denildi.

Türkiye’deki ABD üsleri ve yerleri: İncirlik Üssü nerede? Türkiye’de ABD üssü var mı, kaç tane ABD üssü var, hangi şehirlerde?

İran’ın Katar ve Irak’taki ABD üslerine yönelik saldırısı sonrası gözler yeniden Türkiye’deki ABD üslerine çevrildi. Özellikle Adana’daki İncirlik Hava Üssü ve Kürecik Radar Üsleri, ABD ve NATO için kritik öneme sahip olması yönüyle dikkat çekiyor. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı önemli rol oynayan İncirlik Üssü, Washington’un 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle Türkiye’ye silah ambargosu uygulaması üzerine 25 Temmuz 1975 tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesiyle ABD’nin kullanımına kapatılmış, sadece NATO’nun yararlanmasına imkân tanınmıştı. Peki, İncirlik Üssü nerede? Türkiye’de ABD üssü var mı, kaç tane ABD üssü var, hangi şehirde? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

YKS EŞİT AĞIRLIK BÖLÜMLERİ VE TABAN PUANLARI | 2025 YKS Eşit Ağırlık (EA) 2 yıllık ve 4 yıllık meslekler nelerdir? İşte üniversite ön lisans ve lisans eşit ağırlık kontenjan, başarı sırası ve taban puanları!

Üniversite eşit ağırlık bölümleri ve taban puanları 2025 YKS sınavının ardından adayların yoğunlaştığı konulardan oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından TYT, AYT, YDT sınavları 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde tamamlandı. Milyonlarca aday YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından aldıkları TYT, AYT ve YDT sınav puanlarına göre tercih sürecine başlayacak. ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden alınacak olan YKS tercih başvurusu için 2025–YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları yayımlanacak. Kılavuzda yer alan 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans bölümler taban puanlarını, kontenjanları ve sıralamaları, tercih döneminde adaylara ışık tutacak. Bu nedenle, şimdiden YKS sınav puanı hesaplamasına başlayan adaylar YKS Eşit Ağırlık (EA) bölümleri ve kontenjanlarına yoğunlaştı. 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programlarının taban puanlarını ve başarı sıralamaları, YKS tercih kılavuzunda belli olacak. Peki, 2025 YKS Eşit Ağırlık (EA) 2 yıllık ve 4 yı