Refik Anadol çevre odaklı çalışmalarıyla BM İklim Zirvesi’nde olacak

Refik Anadol, Yenilenebilir Enerjiyle Çevreye Duyarlı Yeni Bir Projeyle BM Zirvesi’ne Katılacak

Yeni medya sanatçısı Refik Anadol, tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarıyla oluşturduğu çevreye odaklı yeni bir proje hayata geçirdi. Anadol, çalışmalarıyla bu yıl Kasım ayında Brezilya’da düzenlenecek olan BM İklim Değişikliği Zirvesi’ne (COP30) katılacağını duyurdu.

Anadol’un Yapay Zeka Dil Modeli Projesi: “Yaşayan Ansiklopedi: Büyük Doğa Modeli”

Anadol’un duyurduğu yapay zeka dil modeli projesi “Yaşayan Ansiklopedi: Büyük Doğa Modeli (LNM)”, doğaya dair devasa bir veri setine sahip. 500 milyondan fazla veriyi içeren set, ilgili kurumlardan ve Amazon Ormanları gibi doğal ortamlardan elde edildi.

Dataland adlı dünyanın ilk yapay zeka sanatları müzesinin ilk projesi olan LNM, zengin bir dijital bilgi arşivi sunarken aynı zamanda kullanıcıların bu verilerle sanatsal bir deneyim yaşamalarını sağlıyor.

Üç farklı şekilde kullanılabilen dil modeli, “araştırma”, “yaratma” ve “rüya” kavramlarına odaklanıyor ve tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarıyla oluşturulduğundan diğerlerinden farklı bir özellik taşıyor.

Anadol: “Doğa Benim İçin Her Zaman İlham Kaynağı Oldu”

Anadol, çocukluk yıllarından bu yana doğayla olan ilişkisinden bahsederek, doğanın kendisi için sürekli bir ilham kaynağı olduğunu belirtti. Sanatçı, doğanın bilim insanları ve klasik sanatçılar için de bir ilham kaynağı olduğunu vurgulayarak, yapay zeka ile çalışmalarında doğayı odağa aldığını ifade etti.

Yapay zeka teknolojisiyle son 10 yıldır ilgilendiğini belirten Anadol, yapay zekanın doğayı desteklemesi gerektiğini söyledi ve büyük yapay zeka şirketlerini eleştirerek, doğayı bilinçli bir şekilde projelerinin odak noktası haline getirdiğini dile getirdi.

Anadol, COP30 Davetine Katılacak

Çevre hassasiyetleri nedeniyle Birleşmiş Milletler ile pozitif bir ilişki kurduklarını aktaran Anadol, yapay zeka ile oluşturduğu dijital hafıza ile iklim krizi sonucu kaybolan değerlerin dijital ortamda varlığını sürdürebileceğini belirtti. Anadol, bu yıl Brezilya’da gerçekleşecek olan BM İklim Değişikliği Zirvesi’ne davet edildiklerini ve zirveye katılacaklarını bildirdi.


Hayatınızın Aşkını Bakteriler Seçiyor Olabilir Mi?

Günün Öne Çıkan Haberleri…

TIKLAYIN – DEM Parti Heyetinin Siyasi Parti Ziyaretlerinde Neler Konuşuldu, Yol Haritasında Neler Var?

TIKLAYIN – Mehmet Y. Yılmaz | Erdoğan Gölgede Kalmaya Kararlı

TIKLAYIN – Ertuğrul Özkök: Yılın İlk Tuhaf Netflix Sorusu; Son 1 Yılda Kaç Ay Yaşlandınız?

TIKLAYIN – Benzine Zam Geldi: Fiyatlar Gece Yarısı Güncellendi

Yapay Zekanın Enerji Yükü

Doğal dünyaya olan saygısından bahseden Anadol, yapay zekanın enerji tüketimi konusunda endişeli olduğunu belirterek, teknoloji devlerini çevre hassasiyeti konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı. Google ile yapay zeka eğitimi konusunda iş birliği yaptıklarını ve doğaya zarar vermeden bu alanda ilerlemeye çalıştıklarını söyledi.

COP30’a Davet Edildi

Anadol, bu yıl yapılacak Dünya Ekonomik Forumu’na katılacaklarını ve buzulların ana konularından biri olacağını açıkladı. Ayrıca, Brezilya’da gerçekleşecek olan BM İklim Değişikliği Zirvesi’ne davet edildiklerini ve zirveye katılacaklarını duyurdu.

Son çalışmalarında Amazon Ormanları’nın önemini vurgulayan Anadol, yapay zeka ve doğa arasındaki ilişkiyi güçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Related Posts

Kabataş’ın gururu

Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi Deniz Güler yurtdışındaki 30 farklı üniversiteden burslu kabul alarak köklü lisenin tarihine adını rekorla yazdırdı. Berkeley, California, Toronto ve British Columbia gibi üniversitelerden kabul alan Güler, dünyanın en iyi 11’inci üniversitesi olan Pennsylvania Üniversitesi’nde biyofizik okumayı tercih etti.

AÖL SINAV TARİHLERİ 2025: AÖL sınavları ne zaman? MEB 2024 2025 Açık Lise 3. Dönem sınav takvimi!

MEB AÖL 3. Dönem sınavları ne zaman yapılacak, sorusu Temmuz ayının gelmesiyle beraber Açık Lise öğrencilerinin yoğunlaştığı konulardan oldu. Açık Öğretim Lisesi 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme işlemleri tamamlandı. Yapılan resmi açıklamaya göre 3. dönem açık lise sınavları temmuz ayında gerçekleşecek ve öğrenciler açık lise sınav giriş belgelerini söz konusu sınavdan önce MEB.gov.tr duyurusu ile alabilecekler. Söz konusu Açık Öğretim Lisesi sınavları öncesi AÖL sınav giriş belgesi sorgulama ekranı MEB duyurusu ile erişime açılacak. Öğrenciler dönem sınavlarına fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli bir kimlik belgesi ile girecekler. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. İşte, Açık Öğretim Lisesi 2024 2025 AÖL sınav takvimi hakkında bilgiler.

Bu yıl okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitecek 2025? | Okulların açılmasına kaç gün var, Eylül’ün kaçında açılacak? MEB 2025-2026 eğitim öğretim takvimi!

Okulların açılış tarihi 2025, milyonlarca veli ve öğrencinin şimdiden gündemine geldi. Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, 20 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline girdi. Eğitim öğretim yılının yorgunluğunu atacağı yaz tatili sonrası öğrenciler, eylül ayında yeniden ders başı yapacaklar. Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimine göre her sene olduğu gibi ilkokul 1. sınıflar ile anaokulları bir hafta erken ders başı yapacak. Buna göre yeni eğitim öğretim yılında öğretmenlerin mesleki çalışmaları, 1 Eylül Pazartesi başlayacak. Peki, okullar ne zaman açılacak, yaz tatili kaç gün? Okulların açılmasına ne kadar var? İşte, 2025 2025 MEB çalışma takvimi ile okulların açılacağı tarih bilgisi.

Öğretmenler Kadıköy’den iktidara çağrıda bulundu

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Kadıköy’den Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” adını verdikleri bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamada “Biz yaşamak istiyoruz. Biz mesleğimize devam etmek istiyoruz” denildi.

Türkiye’deki ABD üsleri ve yerleri: İncirlik Üssü nerede? Türkiye’de ABD üssü var mı, kaç tane ABD üssü var, hangi şehirlerde?

İran’ın Katar ve Irak’taki ABD üslerine yönelik saldırısı sonrası gözler yeniden Türkiye’deki ABD üslerine çevrildi. Özellikle Adana’daki İncirlik Hava Üssü ve Kürecik Radar Üsleri, ABD ve NATO için kritik öneme sahip olması yönüyle dikkat çekiyor. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı önemli rol oynayan İncirlik Üssü, Washington’un 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle Türkiye’ye silah ambargosu uygulaması üzerine 25 Temmuz 1975 tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesiyle ABD’nin kullanımına kapatılmış, sadece NATO’nun yararlanmasına imkân tanınmıştı. Peki, İncirlik Üssü nerede? Türkiye’de ABD üssü var mı, kaç tane ABD üssü var, hangi şehirde? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

YKS EŞİT AĞIRLIK BÖLÜMLERİ VE TABAN PUANLARI | 2025 YKS Eşit Ağırlık (EA) 2 yıllık ve 4 yıllık meslekler nelerdir? İşte üniversite ön lisans ve lisans eşit ağırlık kontenjan, başarı sırası ve taban puanları!

Üniversite eşit ağırlık bölümleri ve taban puanları 2025 YKS sınavının ardından adayların yoğunlaştığı konulardan oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından TYT, AYT, YDT sınavları 21-22 Haziran 2025 tarihlerinde tamamlandı. Milyonlarca aday YKS sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından aldıkları TYT, AYT ve YDT sınav puanlarına göre tercih sürecine başlayacak. ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr internet adresinden alınacak olan YKS tercih başvurusu için 2025–YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları yayımlanacak. Kılavuzda yer alan 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans bölümler taban puanlarını, kontenjanları ve sıralamaları, tercih döneminde adaylara ışık tutacak. Bu nedenle, şimdiden YKS sınav puanı hesaplamasına başlayan adaylar YKS Eşit Ağırlık (EA) bölümleri ve kontenjanlarına yoğunlaştı. 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programlarının taban puanlarını ve başarı sıralamaları, YKS tercih kılavuzunda belli olacak. Peki, 2025 YKS Eşit Ağırlık (EA) 2 yıllık ve 4 yı