‘9 bakan değişti, Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığı değişmedi’

CHP Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özcağdaş CHP Genel Merkezi’nde basın emekçileri ile bir araya geldi. Partisinin eğitim alanına ilişkin değerlendirmelerini ve yaptığı çalışmaları anlatan Özçağdaş’a Parti Meclisi Üyesi Prof. Dr. Armağan Erdoğan ve Muğla Milletvekili Gizem Özcan da eşlik etti.

‘ÇOCUKLARIN AÇLIĞINI KONUŞMALIYIZ’

Çocukların suç işleme ve suçtan mağdur olmalarına ilişkin “Geçen yıl 278 bin çocuk suçtan mağdur olmuş, 178 bin çocuk da suça sürüklenmiş” diyen Özçağdaş, bu durumun eğitim sistemiyle ilgili bir durum olduğunu ifade etti. Öğrencilere bir öğün yemek verilmemesine ilişkin ise, “190 milyar lira ayırarak her bir öğrenciye yemek verebilirsiniz. MEB kaynak yok diyor. Oysa 701 milyar lira vazgeçilen vergi var. Bundan vazgeçmek mümkün. Çocuklar okula aç gidiyorsa, 55 liralık tostun içinde bir tek sucuk, azıcık kaşar varsa bunu konuşmak gerekiyor” dedi.

‘EĞITİMİN SISTEM SORUNU VAR’

Kartalkaya’da çıkan yangın sonucu yaşamını yitirdikleri için 36 çocuğun okula başlayamadığını anımsatan Özçağdaş, “Okullar bir tür gündüz çocuk hapishanesine dönüştürülmüş durumda. Eğitimde bütçe azaldı. Yüzde 10.35 eksik bütçe var. Eğitimin sistem sorunu var. AKP; eğitimi, itaatkar nesilleri yaratma amacıyla kullanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Yükseköğretime ilişkin ise “YÖK’ü kapatmak bir hedef ama sonrası ne olacak? Yüksek eğitim sistemi uzay boşluğunda dolanıyor. Orayı da yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Gündeme az getirebildiğimiz bir konu. Bu yıl bu konuda daha da atak olmaya çalışacağız” diye konuştu.

‘OKULLAR YAŞAM MERKEZİ OLACAK’

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni “çağdışı bir eğitim manifestosu” olarak nitelendiren Özçağdaş “Bu tamamen Cihannüma kliğinin Türkiye’ye dayattığı bir şeydir” dedi. İktidara geldiklerinde ilk icraatlarının ÇEDES’i kaldırmak olacağını söyleyen Özçağdaş; okulları, çocukların gitmekten keyif alacağı yaşam merkezleri haline getireceklerini belirtti.

‘BİN 600 VATAN EVLADININ GELECEĞİYLE OYNADINIZ’ 

Mülakatlara ilişkin de konuşan Özçağdaş, “Bu utanmaz arkadaşlar, ‘Mülakatı kaldırdık’ dedi. Dürüstlük ve etik anlayışları için turnusol testi oldu. Yusuf Tekin bu yıkımın mimarlarından birisidir.  Bin 600 vatan evladının geleceğiyle oynamışsınız. Bin 600 ek kadro yaratırlarsa bu sorun çözülür. Hukuk yoluyla bu hak alınacak. O güne kadar bu arkadaşların da yanında olmaya devam edeceğim” ifadelerini kullandı. 

Özçağdaş, olası bir kabine değişikliğinde Yusuf Tekin’in durumuna ilişkin “9 bakan değişti, Cumhuriyet ve Atatürk düşmanlığı değişmedi. Ana hat değişmez. Yusuf Tekin beka sorunudur. Değişmesi faydalı olur” yorumunda bulundu.

‘ÇUKURUN İÇİNE GİRMEYECEĞİZ’

2023’de yapılan kurultaydaki şaibe iddialarına ilişkin sorulan bir soruya yanıt veren Özçağdaş , “Çok kurultay gördüm. Kurultay dinamiklerinin çok içinde olan birisiyim. Son kurultayın verdiği bir mesaj var: Türkiye’de demokratik olarak degişim yaşanabilen tek parti CHP’dir. Türkiye’nin bir numaralı gündemi çocuklarını okula aç gönderen ailelerdir, emeklilerdir, işçilerdir. AKP’nin bizi içine çekmeye çalıştığı çukura girmeyeceğiz” diye konuştu.

‘EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNI KAYBETTİK’

Erdoğan ve Özcan de eğitim gündemine ilişkin görüşlerin paylaştı. Yüksek eğitimin arka planda kaldığını vurgulayan Erdoğan, “Eğitimin bütün kademeleri çok değerli ama formal egitimin son aşaması olan yüksek eğitimde bir kısır döngü var. Yıllar içerisinde edinilmiş öğrenilmiş bir çaresizlik var. Hane halkı harcamasının eğitimde en yüksek olduğu ülkelerden biriyiz. Üniversite mezunlarındaki işsizlik oranı çok fazla. Bu yıl yüksek eğitimle ilgili daha somut ve çözüm odaklı çalışmalar yapmayı düşünüyoruz” dedi.

Özcan ise, “Bugün AK Parti’ye oy vermiş bir anne de çocuğun aldığı eğitimden memnun değil. Eğitimde fırsat eşitliğini kaybetmiş durumdayız. Bunun yeniden inşası da hayatı bir önem taşıyor. MEB’in yarattığı en büyük garabetlerden birisi de MESEM’ler. Bugüne kadar 12 çocuğumuzu kaybettik. Bunun temel sorumlusu MEB ve Çalışma Bakanlığı’dır. Çocukları ucuz iş gücü olarak gören bu zihniyetten çocuklarımızı kurtaracağız” ifadelerini kullandı. ANKARA

 

Related Posts

“Abi” dizisi geliyor: Kenan İmirzalıoğlu ekranlara dönecek

“Abi” dizisi geliyor: Kenan İmirzalıoğlu ekranlara dönecek

Kabataş’ın gururu

Kabataş Erkek Lisesi öğrencisi Deniz Güler yurtdışındaki 30 farklı üniversiteden burslu kabul alarak köklü lisenin tarihine adını rekorla yazdırdı. Berkeley, California, Toronto ve British Columbia gibi üniversitelerden kabul alan Güler, dünyanın en iyi 11’inci üniversitesi olan Pennsylvania Üniversitesi’nde biyofizik okumayı tercih etti.

AÖL SINAV TARİHLERİ 2025: AÖL sınavları ne zaman? MEB 2024 2025 Açık Lise 3. Dönem sınav takvimi!

MEB AÖL 3. Dönem sınavları ne zaman yapılacak, sorusu Temmuz ayının gelmesiyle beraber Açık Lise öğrencilerinin yoğunlaştığı konulardan oldu. Açık Öğretim Lisesi 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı 3. dönem kayıt yenileme işlemleri tamamlandı. Yapılan resmi açıklamaya göre 3. dönem açık lise sınavları temmuz ayında gerçekleşecek ve öğrenciler açık lise sınav giriş belgelerini söz konusu sınavdan önce MEB.gov.tr duyurusu ile alabilecekler. Söz konusu Açık Öğretim Lisesi sınavları öncesi AÖL sınav giriş belgesi sorgulama ekranı MEB duyurusu ile erişime açılacak. Öğrenciler dönem sınavlarına fotoğraflı sınav giriş belgesi ve geçerli bir kimlik belgesi ile girecekler. Sınav giriş belgesinde fotoğrafı bulunmayan öğrenciler sınava alınmayacak. İşte, Açık Öğretim Lisesi 2024 2025 AÖL sınav takvimi hakkında bilgiler.

Bu yıl okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitecek 2025? | Okulların açılmasına kaç gün var, Eylül’ün kaçında açılacak? MEB 2025-2026 eğitim öğretim takvimi!

Okulların açılış tarihi 2025, milyonlarca veli ve öğrencinin şimdiden gündemine geldi. Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, 20 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline girdi. Eğitim öğretim yılının yorgunluğunu atacağı yaz tatili sonrası öğrenciler, eylül ayında yeniden ders başı yapacaklar. Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimine göre her sene olduğu gibi ilkokul 1. sınıflar ile anaokulları bir hafta erken ders başı yapacak. Buna göre yeni eğitim öğretim yılında öğretmenlerin mesleki çalışmaları, 1 Eylül Pazartesi başlayacak. Peki, okullar ne zaman açılacak, yaz tatili kaç gün? Okulların açılmasına ne kadar var? İşte, 2025 2025 MEB çalışma takvimi ile okulların açılacağı tarih bilgisi.

Öğretmenler Kadıköy’den iktidara çağrıda bulundu

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Kadıköy’den Ankara’ya “Büyük Öğretmen Yürüyüşü” adını verdikleri bir yürüyüş başlattı. Yürüyüş öncesinde yapılan açıklamada “Biz yaşamak istiyoruz. Biz mesleğimize devam etmek istiyoruz” denildi.

Türkiye’deki ABD üsleri ve yerleri: İncirlik Üssü nerede? Türkiye’de ABD üssü var mı, kaç tane ABD üssü var, hangi şehirlerde?

İran’ın Katar ve Irak’taki ABD üslerine yönelik saldırısı sonrası gözler yeniden Türkiye’deki ABD üslerine çevrildi. Özellikle Adana’daki İncirlik Hava Üssü ve Kürecik Radar Üsleri, ABD ve NATO için kritik öneme sahip olması yönüyle dikkat çekiyor. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’ne karşı önemli rol oynayan İncirlik Üssü, Washington’un 1974’teki Kıbrıs Barış Harekâtı nedeniyle Türkiye’ye silah ambargosu uygulaması üzerine 25 Temmuz 1975 tarihli Bakanlar Kurulu kararnamesiyle ABD’nin kullanımına kapatılmış, sadece NATO’nun yararlanmasına imkân tanınmıştı. Peki, İncirlik Üssü nerede? Türkiye’de ABD üssü var mı, kaç tane ABD üssü var, hangi şehirde? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.